Для приготування кави потрібен певний посуд, максимально смачний напій виходить при ручному заварюванні в турці. У момент закипання в джезві пузириться кава, поширюючи вабливий теплий аромат. Є достатній асортимент різноманітних ємностей, види турок для кави не всі пережили натиск часу і дійшли до наших часів.
Турка мідна

П'яте століття, цей виріб популярний серед шанувальників кави. Араби, бедуїни, африканці користувалися металевими турками. Існує якась епічна історія, що перша джезва з міді, що з'явилася у впливового правителя, дуже схожа на ті, якими користуються сучасники. Владика просто обожнював підбадьорливий напій, але золотий ківш, у якому готували каву, надто швидко нагрівався. Придворні майстри оперативно попрацювали над питанням, запропонувавши шаху виріб із міді. Форма ідеально підходить для процесу заварювання, тому не зазнала змін.
Потім ковшик стали називати «туркою», тому що вихідці Османської держави любили і завжди готували чарівний напій у цій посудині. Нині популярні турки випускають промисловим способом, але є види турок для кави ручного кування, проте вартість їх у рази більша.
Глиняна турка

Найдавніша посудина для заварювання кави - глиняна, про неї не ходять химерні легенди і з нею не пов'язані імена уславлених мужів. Варто припустити, що металевий посуд був недоступний у ціні, саме глина чудово виручала в той період, отже, тільки в ній готували підбадьорливий напій жителі Азії, Африки. Людям не сподобалися тендітні вироби, популярність їх згодом згладилася. Турки з глини недовговічні, матеріал активно вбирає запахи, хоча кілька століть ці вироби активно експлуатувалися. Поціновувачі раритету можуть успішно знайти посуд із глини в спеціальних магазинчиках або серед рядів ринків сувенірних азіатських пропозицій. Зразки виготовлені кустарним методом і зроблені у вигляді сувенірів, промисловці не бачать у цій продукції попит, тому на потік поставлені зовсім інші пропозиції.
Керамічна турка

Стильна, екологічно чиста, сучасна продукція сміливо витіснила глиняні турки. На жаль, є низка недоліків виробів, як-от крихкість, швидке нагрівання, отже, готувати напій потрібно під постійним контролем. Сучасні компанії беруться виготовляти турки у зв'язку з доказовою популярністю.
Турка з нержавіючої сталі

Індустрія вийшла ще з однією пропозицією, проте виріб нагадує умовний кухлик невеликих розмірів і зовсім не схожий на форму традиційної джезви. Турки відрізняються добротністю оздоблення, шириною горлечка, але при цьому збережено стиль конструкції.